Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2011 12:54 - Свободата Санчо и арабаския свят
Автор: zeifod Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6538 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 03.03.2011 13:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес е 3-ти Март - велик ден за България.  Но поста ми няма да е за нашият 3-ти Март, много е изписано за него, едва ли е нужно с мойте недодялани думи да пиша повече. Поста ми ще е за Свободата, за това за което ние сме се борили. За това, за което много други по света все още копнеят.
 
"Свободата, Санчо, е едно от най - ценните блага с който небесата даряват хората.С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето." - Мигел Сервантес
   "Свободата, Санчо е на върха на копието, за нея трябва да се воюва всеки ден" - Мигелс Сервантес

Помните ли тази книжка и думите на великия Сервантес.
Свободата е най - ценното нещо, което човек има. Свободата сам да решаваш какво да правиш с живота си. Свобода, която за нас извоюваха знайни и незнайни герой - Левски, Ботев, Стефан Караджа, Каравелов и Бенковски и много много други. Която за нас днес е нещо обичайно, а представете си че я нямате, така както сме я нямали преди, така както арабите я нямат.
А доколко сме свободни днес? Макар че официално сме демократична държава, независима ли сме?.
Поробени не със сила, а икономически. Зависими от прищявките на една или друга велика сила. Продадени за няколко сребърника от алчни политици...
Днес арабският свят е на кръстопът. Накъде обаче ще ги изведе борбата им за свобода не зная. Хората са подтискали гнева си към диктаторите толкова време, че една малка искра в една малка държава, предизвика пожар в целия регйон. Диктаторите бягат , други като Кадафи са готови да защитават властта с кръв, в Китай също няма да дадат властта лесно, положението в Иран е същото.
"От народа и за народа" - беше казал някой. Дали?
Дали арабите ще отвоюват свободата си? Лично аз силно се съмнявам - интересите са прекалено големи - Американци, радикални ислямисти, еврей, руснаци и кой ли още не. Мисля си че Арабите по един или друг начин пак ще бъдат поробени.
Вариантите са 3.
1. Арабите къде с кръв, къде по мирен начин отвоюват свободата си и избират демократично правителство. Правителство , което работи от народа и за народа. Като знаем обаче манталитета им , това че светска държава трудно пробива път в онзи свят - вижте колко време отне на Ататюрк Турция да стане светска, а дори и днес процеса още не е завършил, враждите между отделните групи - често кървави, интересите на великите в региона, този сценарии почти клони към нулата.
Като се замисля след промените тук в нашата мила Родина, някак си не виждам да сме постигнали този сценарии. Не че не сме демократична държава, но и политиците не работят за народа , а само и единствено за себе си.
2. Америка , Русия и великите разпределят влиянието си в региона. Много са доводите, че искрата в Арабския свят е умишлено подпалена. Питате за целта? - нефта, черното злато както го наричат. Всеки ламти за него. От Америка и Русия до далечния Китай. Всеки иска влияние там, всеки иска негови компании да експлоатират нефтените находища. Ако това се случи - Арабите, който днес воюват за свободата си, ще бъдат поробени не със сила, а икономически. Марионетни правителства ще работят и ще се подчиняват на други държави. Техните природни богатства ще бъдат заграбени . Ще работят за просперитета на Америкаци , Руснаци , Французи, Китайци и т.н. Този вариант защо ли ми звучи познато. Защо ли в съзнанието ми изникват едни шивашки цехове, където жени по 12 часа , а често и по 15-16 часа на ден, разботят за смешни стотинки, цехове на чужди експлоататори на труда на народа ни. А доста често същите тези жени, не получават и нищо. Защо ли в съзнанието ми изникват чужди компании като EVN и CEZ -на който ние плащаме един от най - скъпите токове в Европа, а уж сме най - бедната държава.
3. Възможно най - лошият сценарии поне за мен. Властта в арабския свят минава в ръцете на радикални ислямисти. В този случай арабите от една диктатура ще минат в друга такава. Там където жените нямат права, там където наказват прегрешенията с пребиване с камъни, там където малки деца биват обучавани как да стават камикадзета, там където обесването или разстрела са нещо нормално.
Накъде ще тръгне Арабския свят? Какво ги чака? Ще успеят ли да отвоюват свободата си и най - вече да я запазят след това? Времето ще покаже. Дано успеят да запазят свободата си, така както ние не успяхме. Дано не продадат богатствата си за няколко сребърника така както ние направихме. Дано не попаднат в ръцете на нови още по - страшни диктатори - радикалните ислямисти. Диктатори, който биха могли да поведат Арабския свят към война срещу всички останали религии.

"Ние искаме свободата заради свободата и при всяко особено обстоятелство. И искайки свободата, ние откриваме, че тя напълно зависи от свободата на другите, и че свободата на другите зависи от нашата. Наистина свободата като определение на човека не зависи от другите, но от момента на обвързването аз съм длъжен в същото време, когато искам моята свобода, да искам и свободата на другите; аз мога да си поставям моята свобода като цел само ако наравно поставям и свободата на другите като цел"  - Сартър






Гласувай:
10



1. iliada - Интересна статия!
03.03.2011 13:22
Поздрави!
цитирай
2. zeifod - Поздрави iliada,
03.03.2011 13:32
и честит празник. Радвам се че поста ти хареса. Исках да погледнем на Свободата от един малко по - различен ъгъл. Малко или много ние сме извоювали своята, макар и не точно каквато си я е представял Левски. но много други по - света все още не са...
цитирай
3. 4aiotgluhar4e - Прочетох и харесах. Интересно, ...
05.03.2011 02:12
Прочетох и харесах. Интересно, нито една от официалните медии не си направи труда да публикува подобен анализ. Защо ли?
цитирай
4. zeifod - :)
05.03.2011 13:00
4aiotgluhar4e написа:
Прочетох и харесах. Интересно, нито една от официалните медии не си направи труда да публикува подобен анализ. Защо ли?

Радвам се, че ти хареса. Питаш защо. Ще ти отговоря в духа на великия Сервантес. Защото Санчо, медиите никога не са работили за народа. Те работят за да подччинят народа, свободното слово е химера в която вярваме и която имаме само тук и на още няколко места.
цитирай
5. afrodita1 - Малка грешка
05.03.2011 15:52
статията ми харесва, браво на автора, но вместо да харесам, по погрешка направих минус, така че , да се знае +. поздрав.
цитирай
6. zeifod - :)
05.03.2011 16:00
Няма проблем afrodita :) Така или иначе плюсчетата и минусчетата не ме вълнуват. Важното е да не спираме да търсим истината :)
The true is out there!
Благодаря за поздравчето :)
цитирай
7. newgirl - Любе са любимата ми руска група. ...
07.06.2011 22:56
Любе са любимата ми руска група. Миналото лято ги гледах на Античния.
Велики са! А "Там за туманами" е песен за моряците от Курск.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zeifod
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1058252
Постинги: 112
Коментари: 1065
Гласове: 2916
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031