Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2008 13:14 - 2007 година обзор - 8 част
Автор: zeifod Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5019 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 11.02.2008 13:21


Най - накрая ми остана мъничко време да завърша обзора. Извинявам се за забавянето.

Предишни постове:
2007 година обзор - 1 част
2007 година обзор - 2 част

2007 година обзор - 3 част
2007 година обзор - 4 част
2007 година обзор - 5 част
2007 година обзор - 6 част
2007 година обзор - 7 част

През месец Ноември 2007 година, човечеството се завърна на Луната. Сондата Kaguya, започна да изпраща първият видеофилм в Света от Луната, направен от 100км височина. Телевизионният канал Discovery Channel Canada, започна ежедневни половинчасови предавания със видеоматериали заснети от сондата. В края на поста е и филма от Луната.
image
image

И докато хората в далечна Канада се наслаждаваха на гледките от Луната, една друга страна - Китай изпита последиците от замърсяването на синята ни планета. Над 300 тона риба беше извадена в един от водоемите в провинция Xindian - Китай.
image

13 Ноември, междупланетната сонда Розета прелетя на минимално разстояние от Земята - 5295км. Следващият път когато сондата ще посети отново Земята ще бъде през 2009 година. Наблюдаващите сондата обаче ги очакваше сюрприз. На 230 хиляди километра след Розета те забелязаха непознат тъмен обект, който следваше траекторията на сондата и постепенно съкращаваше разстоянието между тях. Засега остава неизвестен произхода му и какво точно представлява този обект. Изследователите го нарекоха "Сина на Розета".
Другата интересна история свързана с тази сонда стана също неодавна. Учените от центъра за изучаване на малки планети към Смитсънската астрофизична обсерватория, помислиха сондата за астероид насочил се към Земята и вдигнаха тревога :)
image

А през това време на нашата мъничка планета, Природата продължаваше да демонстрира своята сила. Флорида - САЩ
image

Чили също усети силата на Земята, две земетресения със сила 6,2 и 6,8 по скалата на Рихтер разлюляха тази страна. Над 15 000 човека останаха без дом.
image

Нашето Черно море също бе сполетяно от трагедия. Танкер разля над 2000 тона мазут. Последствията бяха ужасни.
image

Но не само замърсяването беше проблем за човечеството. Японската китоловна промишленост продължаваше да нанася непоправими щети на все по намаляващата популация на Китовете. В Сидни група активисти се опитаха да привлекат вниманието към този проблем, като направиха картина с телата си.
image

А в Пакистан размириците не стихваха - 16.Ноември.2007 година
image

Същия този ден циклонът "Сидр" удари Бангладеш. Жертвите бяха над 1000. И докато едни оплакваха загубата на близките си, други се радваха. Това бебенце наречено "Сидр", се появи на бял свят точно когато циклона бушуваше с най - голямата си сила.
image

В същото това време, един човек се опита да събере на едно място най - известните хора в Света за последните 2 хилядолетия :)
image

19 Номеври, 2007 година. Отрядът на Британските ВВС "Red Arrows"  демонстрираха висш пилотаж в Оман - на националният празник на страната.
image

21 Ноември - 2007 година.  Проблемите за Сенегал също не спираха. Столицата Дакар беше обхваната от масови безредици.
image

В една друга страна раздирана от атентати, американските военни този месец намериха време и да се позабавляват.
image

И този месец огънят в Калифорния - САЩ не спираше. Проблемите за Американците сякаш нямаха край.
image
image
image
image
image
image

Ноември донесе  доста сняг за Китай.
image

Месецът беше тежък за Филипините. Тази бедна държава беше ударена първо от Тайфунът "Митаг", а след това втори тайфун връхлетя върху нея
image.

И докато едни се събуждаха под вода в красива Швейцария рядко имаше проблеми. Утриннните там са спокойни и тихи. Град Валд - Швейцария.
image

В това време в Индия, някой хора рискуваха живота си на "Стената на Смърта" за да забавляват публиката.
image

28 Ноември 2007 година - Первез Мушараф, който заемаше поста Главнокомандващ на Пакистанската армия в продължение на 9 години предаде поста на заместника си. "Прощавам се с армията след 46 години във военна униформа - бяха думите на Мушараф - Армията е моят живот, моята страст".
image
image

Природата демонстрира силата си и в Aлжир. Силните дъждове и наводнения, нанесоха много щети на тази държава.
image

В същия този ден Венесуела макар че беше в 21 век, все още беше под диктатура. Студентите който протестираха срещу режима на Уго Чавес бяха разгонени със сълзотворен газ. Преди не много дълго време и в нашата малка държава хората нямаха право на глас.
image

И през този месец в Близкият Изток - Ивицата Газа проблемите не стихваха. Израел продължаваше да нанася безмилостно удари по Палестинските територии.
image

В бедна Индия, хората продължаваха да се борят за да оцеляват. Разликата между богати и бедни става все по - голяма и по - голяма.
Черноработник в цех за алуминии - месечната му заработка за тази тежка работа е около 50 долара.
image

ВВС "Red Arrows" на Кралските военновъздушни сили на Великобритания за втори път този месец показаха Висш пилотаж. Поредната им спирка беше Малайзия.
image

И докато зимата настъпваше в някой страни, в това число и България, в Сидни - Австралия се проведе състезание по сърф "International Surf Challenge", ако знаете как ми се иска да съм там :)
image

Филипините - Манила, проблемите не стихваха...
image

Следва продължение....



Тагове:   обзор,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. newgirl - :)
11.02.2008 19:01
Пишеш увлекателно както винаги. И както винаги подбираш интересна и разноцветна палитра от значими събития. А клипа не може да не те накара да не заобичаш малкото късче земя, родило живот във Вселената.
Поздравления за поста :)
цитирай
2. zeifod - :)
11.02.2008 19:09
Тази мъничка синя планета. Колкото силна, толкова и крехка. Нашият дом и нашата мъничка Земя, жалко че не я пазим...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zeifod
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1064527
Постинги: 112
Коментари: 1065
Гласове: 2916
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930