Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2007 14:10 - 2007 година обзор - 7 част
Автор: zeifod Категория: Лични дневници   
Прочетен: 18264 Коментари: 24 Гласове:
0

Последна промяна: 27.12.2007 17:31


Предишни постове:
2007 година обзор - 1 част
2007 година обзор - 2 част
2007 година обзор - 3 част
2007 година обзор - 4 част
2007 година обзор - 5 част

2007 година обзор - 6 част

Месец Октомври 2007 година - за пръв път от години Президентът на Южна Корея Но Му Хен и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ир се срещнаха. Историческа среща на върха на една разделена държава.
image

И през месец Октомври Земята не остана спокойна. Островът Джабал Ал-Таир, на 115 километра от Йемен, където се намира и база на Нато, беше засипан от лава и пепел след вулканично изригване.
image

Със силата на Природата се сблъска и Виетнам. На 3 Октомври тайфунът "Лекима" удари тази бедна държава. Силата на вятъра достигаше до 150 км/ч.
image
image

В Ирак напрежението не спадаше. Самоубииствените атентати не секваха. Този път на прицел беше Полският генерал Edward Pietrzyk. Полша има един от най - големите контингенти в Ирак.
image

Една друга бедна държава също страдаше от непрекъснатите кръвопролития. Базата на миротворците от Африканския съюз в Судан беше атакувана и буквално разгромена от неизвестни лица. Бандите в Сенагал са толкова многобройни, че миротворците честно признават, че не могат да защитят дори себе си доста често. Африканските лидери признаха на пресконференция, че в Африка няма държава с възможности, да се справи с кризата в Судан.
image

05 Октомври, нова трагедия сполетя Африка. Самолет Ан-26 на авиокомпанията "Африка-1", се разби в жилищен район в Конго. Над 50 загинаха, а ранени бяха 25.
image

Африка днес е континент, където бедността е повсеместна. Снимката, която беше показана по програмата за "Околна среда", ни показа другото лице на човешката дейност. Боклукът, който не е чужд проблем и за нашата страна, е голям проблем и за Кения. Стотици деца живеят на тези сметища.
image

07 Октомври 2007 година - докато Виетнам се съвземаше след тайфуна "Лекима", Китаи и Тайван бяха ударени от друг тайфун. Пострадаха над 7 милиона човека.
image
image

08 Октомври - Союз ТМА - 11, се отправи към стартовата площадка на космодрума Байконур в Казахстан. За първи път на борда му щеше да има член на екипажа от Малайзия - Шейх Музафар, на борда му щеше да бъде и първата жена командир на МКС - Пеги Уитсън - САЩ.
image

На този ден още една снимка насочи очите на хората към Космоса. Сондата "Касини", засне спътника на Сатурн - Япет от близо. Учените все още се мъчат да разберат състава на тъмното вещество на Япет. Насладете се на студената му красота.
image

Събитията свързани с Космоса през този месец не бяха никак малко. 
15 Октомври марсоходът "Спирит" навърши две Марсиански години. Една Марсианска година е 687 земни дни. Той преживя няколко Марсиански бури, който заплашиха мисията му, измина 7,2 километра и изпрати 102000 безценни снмки.
image

Докато за Ирак, страна с млада демокрация, бомбените атентати не бяха нещо ново, то Испания страна в Европейския съюз това не беше така. 09 Октомври - Билбао, Испания - страната на Баските. ЕТА обяви война и поиска автономия.
image

10 Октомври - "Союз ТМА - 11" пое дългият си път към Космоса и МКС, със първата жена командир и първият космонавт от Малайзия.
image

Ден по - късно на 11 Октомври, САЩ изстреляха Wideband Global SATCOM -  военен телекомуникационен спътник от ново поколение. С това изстрелване започна подмяната на остарялата 20 годишна телекомуникационна система.
image
image
image

И докато Америка беше обърнала поглед към Космоса, в една бедна държава Сенегал хората се трудеха във ритъма на музиката :)
image

11 Октомври 2007 година - в Бангладеш хиляди мюсолмани поеха към дома си, за да отпразнуват Ораза - Байрам, свършването на постите. Ето така изглеждаха гарите в Бангладеш на този ден.
image

14 Октомври 2007 година стартира една от най - голямите и популярни регати в света "Barcolana" - Италия. Регатата е за всички - за огромни морски яхти и малки съдове, за професионални яхтсмени и любители, всеки е Добре Дошъл.
image

15 Октомври се навършиха 10 години от изстрелването на сондата "Касини". Благодарение на тази сонда имахме щастието да видим уникални снимки от места недостъпни за хората преди това.
1997 година на 15 Октомври, Касини пое по своя дълъг космически път.
image

През това време Руснаците отбелязаха историческата Октомврииска отбрана на Москва по - време на Втората Световна Война 1941 година, като пресъздадоха всичко, което се е случило.
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Докато Руснаците разиграваха събитията от 1941 година, в Южна Корея започна авиационното шоу
"Seoul Air Show 2007". "Черните Oрли" или "Black Eagles" от Южнокорейските ВВС демонстрираха завидни умения.
image

18 Октомври 2007 година - отново обърнахме очи към Космоса. НАСА показа снимка със следа от тъмна материя. Най - голямото количество откривано досега. Астрономите признаха, че не могат да обяснят съществуването на такава тъмна материя в близост до двойна звезда със съвремените астрофизични познания. Какво ли още открития ни чакат в дълбините на Космоса.
image

И докато ние ние се наслаждавахме на красотата на Космоса, Пакистан отново беше окървавен. Завръщането на Беназир Бхуто, бившата премиер - министърка, след 8 години изгнание, отприщи нови вълни на насилие. Обикновените хора я посрещаха и се радваха, но талибаните, който са против Демокрацията желаеха смъртта и. Бомбените атентати бяха ужасяващи.
P.S.Днес 2 часа след като написах поста, прочетох в dnes.bg, че талибаните са успяли и Беназир Бхуто е починала след самоубииствен двоен атентат. Статията в Dnes.bg: ТУК
image
image
image

23 Октомври 2007 година - совалката "Дискавъри" се отправи в Космоса за 34 път, а за НАСА това бе 120-тото изстрелване. "Дискавъри" ще излети само още тринадесет пъти, след което ще бъде изпратена в заслужена пенсия.
image
image

Пожарите обхванали Калифорния не стихнаха и този месец. Евакуацията на населението беше най - голямата в историята на САЩ. Около 1 милион човека бяха принудени да напуснат домовете си. Над 1300 къщи бяха унищожени от огнената стихия.
image
image
image
image
image
image

За жиителите на Ню Орлеан, годината съще не беше щастлива. Първо Урагана "Катрина" удари този Американски град, а Октомври месец дойде с дъждове и наводнения.
image
image

Много хора от бедна Африка търсеха и през тази година по - добър живот. Нерядко в рибарска лодка имаше по над 100 човека. Целта беше мечтаната Европа.
image

24 Октомври - вулканът "Сопутан" на остров Сулавеси се пробуди и изригна.
Стълбът пепел от изригването на вулкана достигна 1,5 километра височина. За щастие хората бяха вече евакуирани.
image

25 Октомври 2007 година - първият комерсиален полет на двупалубният Airbus A 380 вече беше факт. Полетът беше от Сингапур до Австралия и продължи около 7 часа.Самолета има места за 850 пътника. Доходите от първия полет над 1,2 милиона долара Сингапурската компания, която притежава самолета даде за благотворителност..
image

А ето как в Беларус се сверяваха някой от часовниците по зимно време.
image

В края на месеца нов Ураган "Ноел" удари Фолрида, Доминиканската република и Хайти.
"Ноел" северното крайбрежие на Флорида.
image

"Ноел" - Лукас Диас, Доминиканска Република
image

Ураганът "Ноел" в Хайти.
image

30 Октомври 2007 година - Арак Кракатау (детето на Кракатау, както го наричат някой хора) в Индонезия изригна. Изригването на Кракатау през 1883 година е едно от най - страшните бедствия в историята на човечеството. Взривът от изригването му се чува даже в Австралия, а вълните цунами достигнали 30-40 метра височина. Загинали над 36 000 човека.
image

Месецът завърши тежко и за Мексико. Наводненията обхванали голяма част от Земята не подминаха и тази държава.
31 Октомври 2007 година - Villahermosa, Мексико
image

Следва продължение...


Тагове:   обзор,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - от гробаря
27.12.2007 14:37
БРАВО!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZEIFOD, положил си толкова много труд приятелю. С нетърпение очаквам осмата част. Докато аз се доказвам в днес.бг,ти се трудиш опорито, Браво
Поздрави от гробаря
цитирай
2. tera - Да, настина е страхотно
27.12.2007 21:46
това, което си направил. Не вярвам да си го взел наготово от някъде, а компилацията сигурно ти е отнела доста време.
Поздрави :)))
цитирай
3. анонимен - Уау
28.12.2007 11:08
Уааау, невероятни постове! Блогът ти е страхотен и ведага отива в блогрола ми!
Galadriel

http://lotlorien.blogspot.com
цитирай
4. zeifod - :)
28.12.2007 11:14
Радвам се че ти харесва Lotlorien. Погледнах твойто блогче и ми хареса. Ще наминавам честичко там ако нямаш нищо напротив :)
Tera - отнема време да се събере всичко, така е. Но пък нали знаеш че хубавите работи стават бавно :)
цитирай
5. eien - Впечатли ме първата снимка с информация за историческата среща!
29.12.2007 11:43
Моето мнение: Северна и Южна Корея ще се обединят! В обозримо бъдеще.
цитирай
6. zeifod - Възможно е eien,
29.12.2007 12:13
но са прекалено различни. В едната държава все още е диктатура и комунизъм, другата е демокрация. В едната все още има лагери, където затварят несъгласните с управлението, хората живеят в мизерия, преклонението пред вожда е голямо. От другата страна е западният начин на живот... Не знам, не знам eien, но все пак има надежда, те са един народ макар и мислещи различно :)
цитирай
7. анонимен - от гробаря
29.12.2007 14:32
"И ТЕ ТАКА " Доволен съм от обзора на zeifod,
Сега бих искал да направя своя годишен обзор за България
За България 2007 година беше доста напрегната, това беше първата година на членство на нашата страна в ЕС. Много хора се надяваха нещата да станат по добри, цените да се намалят и прочие. Но те останаха разочаровани, още в първите месеци на годината цените се вдигнаха, през лятото много хора не можеха да си позволят да консумират някои продукти заради високите цени. Много хора бяха недоволни. Важно е да отбележа че имаше и стачки. Първата беше на лекарите от Пирогов в началото на лятото. След това горе долу нещата се успокоиха,но през септември се случи нещо историческо- Учителска стачка. Още през лятото преподаватели заплашиха че ще стачкуват ако не им увеличат заплатите.За съжаление никой не ги чу и започна национална стачка която продължи близа 3 месеца а учениците не ходиха на училище. Стачката приключи по много лош начин и се оказа че учителите са стачкували напразно- техните искания не бяха зачетени.За сега положението е спокойно но проблемите в образованието остават.
И накрая бих искал да пожелая на всички- Щастлива Нова 2008 година!!!!! Нека бъдем добри
zeifod- дано си харесал обзора ми приятелю,бъди здрав,бих искал да се запозная и с други блогари.
цитирай
8. анонимен - hi zeifod :P
29.12.2007 16:44
Szmergiel was here ;)
цитирай
9. zeifod - wow
29.12.2007 22:30
Hello my friend :)
Nice to see you here. Merry Christmas and Happy New Year :)
I hope in Poland all is ok without me :P
Next summer...who know...who know :)
цитирай
10. анонимен - ЧНГ от гробаря за zeifod
02.01.2008 13:32
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Пожелавам ти много успехи и все така да правиш хубави статии и постове в блога си. Бъди здрав
Твой искрен приятел: ГРОБАРЯ
цитирай
11. анонимен - Zeifod= Даскалеску
03.01.2008 17:39
Пич, не искам да се сърдиш но бих искал да те питам нещо и бих искал отговор. Ти ли беше Даскалеску, дето пише в dnes.bg
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА
цитирай
12. zari - С две ръце се подписвам под интелигентно подбраните и поднесени
04.01.2008 15:57
снимки и коментари!
Страхотен сте! Приятелски завиждам на усърдието и таланта Ви!
Бог с Вас през 2008!
цитирай
13. zeifod - До Анонимен 11
04.01.2008 19:58
Не, не съм аз този Даскалеску или който и да е. Не го знам кой е. Никога не съм се крил зад други никове и ако искам да кажа нещо го казвам с моя си ник.
Благодаря Зари :)
цитирай
14. анонимен - от гробаря
05.01.2008 08:24
Що за въпрос бе анонимен. Zeifod и Даскалеску са двама различни личности,и двамата са ми приятели но да правиш такова сравнение е глупаво. И стига вече сте ми напомняли за днес.бг,напуснах този сайт и скоро няма да пиша там.
Точка по въпроса.
цитирай
15. анонимен - DevilishSoul
05.01.2008 09:43
Zeifod,
Прекрасен снимков материал, умерени коментари и прекалено представително и добре направено за блог! Поздрави! Поздрави и на Гробаря:)
цитирай
16. анонимен - от гробаря
05.01.2008 12:52
Благодаря за поздравите Девилиш, радвам се да те видя, дръж положението в форума в днес.бг. Ти би ме достойно заместил. Поздрави
p.s Ако видиш човека с ник- Баща в форума на днес.бг го поздрави от мен.
цитирай
17. анонимен - Очарован съм - БАЩА
09.01.2008 12:13
Като за начало ДА ВИ Е ЧЕСТИТА НОВАТА 2008 ГОДИНА !!!
Не съм вярвал, че Гробчо ще се сети за мен!
Не знам защо но всичките ми постове в днес.бг, адресирани до него бяха изтрити!
Хубав блог !! поздрави на автора и всички пишещи в него!!
Сбрахме се еййййй !!! - ((сълзи))
цитирай
18. анонимен - от гробаря
09.01.2008 12:21
Добре дошъл Баща. Аз пратих съобщението което бе анонимно. Идвай тук, автора също преди време пишеше тук. Надявам се да няма нищо против да пишеш тук.
Zeifod, моля те не се сърди че водя познаните си тук. Правя ти реклама просто. И то голяма!!!!!
Радвам се Баща. Урааааа (и аз плача приятелю)
цитирай
19. анонимен - от Галадриел
16.01.2008 22:10
Няма ли да довършиш обзора???
цитирай
20. анонимен - от гробаря
22.01.2008 15:09
Надявам се скоро zeifod да се завърне от чужбина
цитирай
21. anlov - Невероятно!
28.01.2008 20:25
Много ценно нещо си направил.
цитирай
22. zeifod - Благодаря,
01.02.2008 14:48
Анлов. Радвам се че ти харесва, утре или днес вечерта ще го довърша.
цитирай
23. анонимен - kwpWXqSYW
03.07.2011 14:45
YMMD with that aneswr! TX
цитирай
24. анонимен - RxrpDqIjXO
04.07.2011 10:49
pCSNq1 <a href="http://alagcjzfcspe.com/">alagcjzfcspe</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zeifod
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1058187
Постинги: 112
Коментари: 1065
Гласове: 2916
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031