Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2007 11:40 - Могилино и безсилието на едно Правителство
Автор: zeifod Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2294 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 30.10.2007 13:25


image

Много се изписа по темата за Могилино. Тонове и тонове мастило, вестници, списания, радиа а ефект няма. Днес положението е същото каквото и преди месеци. Хората като че ли забравиха, претръпнаха и вече все по - малко и по - малко хора си спомнят за тези деца там. Вестниците не пишат, телевизиите не се интересуват, а Правителството си гледа изборните резултати. 
Хвърлиха се милиони левове за плакати, предизборни клипове, агитация, почерпки и какво ли още не, а никой не се сети да даде дори да купи храна на тези деца там, който чезнат бавно от недояждане.
Това безхаберие ме подтикна да напиша този пост. Бездушието и примирението с това, което се случва около нас ме дразни. Аз  не искам да съм бездушен и не искам да си затварям очите.
Припомнете си ако сте забравили с тези снимки в блога на Габи какво се случва там в  21 век, в държава която претендира да е част от Европа. Нека ви припомня какво се случи наскоро там.

Преди седмица британски учители и рехабилитатори от училище за деца с увреждания в Нюкасъл, гледали филма на BBC и поискали да дойдат и да помогнат. Да обучат персонала - на най-елементарни неща - захранване, рехабилитация. 
В една нормална държава, хората биха се зарадвали, ако някой изрази желание да им помогне, но не и тук. Когато пристигнали там директорката на дома им заявила "Тези хора са англичани, аз не мога да имам вяра на англичани." Така и не ги пуска при децата, единственото което им позволява е да обучават персонала. Само че едно е да се обучава персонала  на думи, друго е да може и да се покаже.
Англичаните донасят 6 куфара с: шини, приспособления, които да стимулират сетивата на децата, храни, играчки... Директорката на дома отказва да ги вземе. Отказват да вземат помощ от която имат нужда!!! Която би помогнала на децата, та нали този персонал точно за децата се грижи или греша?Не трябва ли да се зарадват? Още повече когато преди това е имало договорка със социалното министерство, да бъде осигурена помощ на децата.
Какво се оказва в крайна сметка. След излъчването на филма много хора поискаха да помогнат. Радиа и вестници писаха и говореха. Хубавото е че всичко това е за да се променят нешата там, лошото е че социалното ни министерство се прави че не разбира какво става там и се опитва да затвори очите си.
На думи социалното министерство е съгласно че в дома нещата трябва да се променят и дори този дом да бъде затворен. На практика обаче...... повече от месец след излъчването на филма, който показа ампутирани заради смучене палци, дълбоки рани от залежаване и смърт, директорката все още е на мястото си. И никой не е поел отговорност. И децата все още са вътре. Ситуациятя е същата както и преди с разликата, че днес не допускат почти никой вътре.
Не знам защо тези горе се държат по - този начин. Дали за тях гордоста или живота са по - важни. Или просто не им пука, не им пука за живота на няколко десетки деца. Може би по - същия начин не им пука и за нас. Може би всички ние Българите не заслужаваме да живеем. Може би единствено те имат право на достоен живот, а всички останали трябва да мизерстват и да им благодарят. Може би.........?
Абсурдна държава, абсурдно управление, абсурдни хора.......
Филмът на Кейт Блюет за Могилино. Не ви препоръчвам да го гледате ако нямате здрави нерви:
Филмът за  домът в Могилино



Тагове:   Могилино,


Гласувай:
0



1. roksolana - ...
30.10.2007 12:19
Естествено, че не им пука :(
цитирай
2. zeifod - Щом
30.10.2007 14:30
не им пука да си заминават Рокси. Те са там горе за да се грижат за хората, а не само за себе си. Ако не им пука за народа, тогава не заслужават да Управляват.
цитирай
3. roksolana - :)
30.10.2007 15:57
Ама те сами няма да си заминат никога за нищо на света.
Трябва някой да ги замине...
цитирай
4. zeifod - Дам права си
30.10.2007 16:11
Кокал лесно не се пуска.
цитирай
5. asthfghl - Не се пуска, но ще им го изтръгнем. С ...
09.12.2007 22:49
Не се пуска, но ще им го изтръгнем. С бой ако трябва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zeifod
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1058222
Постинги: 112
Коментари: 1065
Гласове: 2916
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031