Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2007 21:40 - Тройната коалиция и ЕС - докъде сме стигнали?
Автор: zeifod Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1189 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.10.2007 21:44


В-к "Дневник"
Европейската комисия ще даде ход на няколко наказателни процедури срещу България, които могат да доведат и до солидни глоби за страната, съобщи за "Дневник" високопоставен източник от държавната администрация. Решението вече е взето на експертно ниво и официално ще влезе в сила в сряда, след седмичното заседание на Еврокомисията, потвърдиха от Брюксел.

Спешни мерки трябва да бъдат взети по отношение на списъка със защитените територии "Натура 2000" и боклука на София. Като проблеми от комисията отчитат забавянето на единния европейски номер за спешни повиквания 112 и на личните документи с биометрични данни, както и неправилното транспониране на европейски директиви в българското законодателство.

По всички проблемни области България ще получи предупредително писмо, което ще информира правителството, че ако проблемът не бъде решен незабавно, на страната ще бъдат наложени сериозни глоби. Срокът, който Брюксел поставя, е два месеца от получаване на писмото. Ако в този период не бъдат взети необходимите мерки, Еврокомисията в рамките на още два месеца ще започне производство срещу България и ще уведоми за това Съда на европейските общности в Люксембург. Това означава, че правителството реално има едва четири месеца, за да реши проблемите.

В повечето области се очаква санкции ще има доста време след формалното започване на процеса, тъй като България трудно може да поправи пропуските си в толкова кратък срок. Комитетът по наказателните процедури в ЕК е обмислял да започне 26 процедури срещу България, но впоследствие голяма част от тях са отпаднали заради взети в последния момент мерки.

Най-тежките процедури, които очакват страната ни, са заради неправилна транспозиция на европейските директиви в българското законодателство, обясни правителствен източник в София. Така е например при закона за нотариусите и при площадките за временно съхранение на боклука в столицата. Европейските регулации предвиждат те да преминават Оценка за влияние върху околната среда (ОВОС), но според българския закон това не е необходимо.

Брюксел започва процедура срещу България и заради единния европейски номер за спешни повиквания 112, който е отговорност на Министерството на бедствията и авариите. Липсата на инфраструктура за използване на номера е в разрез с европейската директива за универсални услуги. В България към момента този проект е на ниво постановление на правителството от август, предвиждащо изграждане на районни центрове, които да приемат и обслужват повикванията към спешния телефон.

Забавяне на приложението на европейските правила за биометричните данни също е повод за санкции срещу България. МВР едва наскоро обяви търг, за да избере фирмата, която ще произвежда личните документи с с биометрични индикатори. Процедурата трябва да завърши до края на годината, което означава, че наказателните мерки най-вероятно ще има, преди България да може да коригира забавянето си.

България има шанс да отърве финансовите санкции единствено по необоснованото забавяне на Министерството на екологията с допълването на списъка на зоните в НАТУРА. Четиримесечният срок, който страната има, е достатъчен, тъй като се очаква работата по допълването на списъка да приключи до средата на декември. На 25 октомври Съветът по биоразнообразие към екоминистерството ще разгледа зоните, отложени през февруари, след което процедурата продължава още няколко седмици до внасянето на предложението в Министерския съвет. След като бъде гласувано от министрите, документът ще се бави още две седмици, докато бъде обнародван в Държавен вестник, преди да отпътува за Брюксел.

България не е единствената страна, срещу която ще бъдат започнат наказателни процедури. През октомври комисията ще даде ход на общо 1260 процедури срещу всички страни членки.

Статията от в-к Дневник: ТУК



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zeifod
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1063941
Постинги: 112
Коментари: 1065
Гласове: 2916
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930