Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2007 22:07 - Превръща ли се България в полицейска държава?
Автор: zeifod Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2059 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 14.10.2007 23:50


Опозицията: Това е стъпка към полицейска държава    Правителството ще затяга режима за митингите

Експерти към правителството и МВР подготвят промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите, научи "Дневник" от източници на "Дондуков" 1 и от БСП. Ако бъдат приети, поправките ще ограничат и затруднят организаторите на протести.

За необходимостта от сериозни промени в закона заговори в петък вътрешният министър Румен Петков. Изявлението му дойде, ден след като учители от цялата страна обсадиха парламента и скандираха "оставка" пред Народното събрание, както и пред сградата на Министерския съвет. Тогава властта взе засилени мерки за сигурност, докато политици от управляващото мнозинство си припомняха събитията от 10 януари 1997 г., когато граждански протести свалиха правителството на БСП. Петков обясни в парламентарните кулоари, че е неприемливо да се организират няколко протеста едновременно, защото "това е предпоставка за конфликт". За опасността от инциденти "при струпване на социално напрежение" предупредиха и негови колеги от кабинета. Вътрешният министър поиска и контрол върху органите, които разрешават митингите, т.е. върху кметовете и общинските съвети. Той припомни също, че законът забранява протестите в близост до Народното събрание. От БСП в неделя допълниха, че най-вероятно ще се разшири зоната, в която се забраняват демонстрации и освен парламента и военните обекти в нея ще се включат и други институции като Министерския съвет.

Сред мерките, които се обмислят, са удължаване на списъка от основания, при които може да се откаже разрешение за масова проява, както и да се даде възможност на МВР да се намесва в режима на разрешение. Сега според акта, приет през 1990 г., кмет и общински съвет могат да откажат, ако събирането застрашава обществения ред и правата и свободите на другите граждани при предварително обявена епидемична обстановка и ако се цели насилствена промяна на държавния строй и териториалната цялост на държавата. Експерти не изключиха да се копира част от проекта на кабинета "Сакскобургготски", който предвиждаше да се спре митинг при опасност от терористични действия. Тогава това предизвика протестите на синдикатите и промените на закона изобщо не бяха обсъдени в парламента. Поводът премиерът Сергей Станишев да поиска отново да се разглежда темата били протестите на таксиметровите шофьори, които блокираха София, казаха източници от "Дондуков" 1.

Опозиционни политици коментираха заявените намерения като опит за ограничаване на демократичните права и стъпка в посока към полицейска държава. Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов предположи, че Петков иска сам да дава разрешение за митингите и протестите. Мартин Димитров от СДС припомни, че министърът преди време е привикал блогър, който изразяваше позициите си в интернет. Имаше и данни, според които полицията беше взимала документите на учители, които са вдигали стачка, допълни той. Лъчезар Иванов от ГЕРБ каза, че Петков прави асоциации с 1997 г. "и сега се опитва да наложи контрол върху всяка обществена проява". Ако се вкарат нови ограничения, те ще се приемат негативно от обществото, коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Дори коалиционните партньори на БСП не дават знак, че одобряват замисъла за по-строг контрол върху митингите. Четин Казак от ДПС заяви, че няма нужда от промени в закона, достатъчно е да се спазва сегашният.

в-к Дневник, Статията: ТУК

Клипчето от Youtube, показва неща, който в една демократична държава не би трябвало да се случват...
Нямам думи просто....



Тагове:   България,   държава,


Гласувай:
0



1. roksolana - ...
15.10.2007 10:21
И аз нямам думи - за това, което се случва в България...
Едно от хумористичните определения за "демокрацията" - "диктатура на "демократите" май придобива зловещ смисъл...
цитирай
2. zeifod - За съжаление,
15.10.2007 10:33
отиваме в посока която не ми харесва :(
Спомням си че наскоро беше привикан блогър в полицията, който пишеше срещу Управляващите...
Обществото не трябва да си мълчи за това и да си затваря очите... Ние сме свободна, демократична държава и ако искаме да останем такава, не трябва да превиваме врат както досега...
цитирай
3. roksolana - ...
15.10.2007 10:50
Свободното общество се състои от свободни хора, гражданското общество се състои от хора с гражданско мислене.....колко от твоите познати са такива? - готови да отстояват гражданските си права и свободи до край, докато престанат да ги смятат за овце или идиоти?
цитирай
4. zeifod - Хмм
15.10.2007 10:57
хубав въпрос. За съжаление не са много. Българина винаги е бил овца. Не всички разбира се, но една голяма част. Не знам дали се дължи на мисленето ни или защото просто сме търпеливи. Дано някой ден наистина имаме гражданско общество, което да отстоява правата си..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zeifod
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1063525
Постинги: 112
Коментари: 1065
Гласове: 2916
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930